Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niby-azjatycka-salatka-z-rzodkiewka

Niby- azjatycka sałatka z rzodkiewką

Kontrastujące kolorami warzywa kroimy w długie cienkie paski i mieszamy z sosem o azjatyckich nutach. Smaczny dodatek do grillowanej ryby.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ładne marchewki
100 g groszku cukrowego (mangetout)
pęczek podłużnych rzodkiewek
kawałek świeżego ananasa
garść listków świeżej kolendry
czerwona cebula
4 łyżki octu ryżowego
cukier
2 limetki
czerwona papryczka chili

Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i suszymy. Ostrym nożem kroimy wzdłuż na cienkie plastry, po czym plastry kroimy na długie cienkie paski.
Groszek cukrowy (mangetout) płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Rzodkiewki obieramy z liści i wąsów, płuczemy, suszymy i kroimy w długie cienkie paski. Zarówno marchewkę, jak i rzodkiewki możemy pokroić używając mandoliny - specjalnej tarko-krajalnicy.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie "piórka".
Kawałek ananasa (najlepiej świeżego, ale może być i z puszki) drobno siekamy tak, by wyszły nam jakieś 2 łyżki. Garść świeżych listków kolendry płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodając ananas i kolendrę.
Robimy sos: mieszamy razem ocet ryżowy, 2 łyżeczki cukru, sok wyciśnięty z limetek oraz posiekaną czerwoną papryczkę chili. Sos starannie mieszamy z warzywami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024