Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nasze-kochane-polskie-powidla

Nasze kochane polskie powidła

No cóż, tytuł mówi sam za siebie, poza tym powidła doczekały się wyjątkowo bogatej literatury, więc nie muszę się wysilać - dodam tylko, że bez powideł Mąż nie zgadza się jeść ani placków ziemniaczanych, ani naleśników, ani racuszków...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Polska/Niemcy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dowolna ilość dobrze dojrzałych węgierek
100-200 g cukru na każdy kilogram owoców

Opis przyrządzania:
Węgierki przebieramy i starannie myjemy. Kroimy każdą na pół i usuwamy pestki - kiedyś się tego nie robiło, ale w naszych czasach któż smażyłby powidła z kilkuset kilogramów owoców?! Tak więc możemy pestki wyjąć...
Wrzucamy owoce do wielkiego gara, dolewamy szklankę wody i stawiamy na sporym ogniu. Kiedy woda pod śliwkami się zagotuje, zmniejszamy ogień na malutki i smażymy węgierki, aż powstanie bardzo gęsta masa. Będzie to trwało kilka godzin, nie da się ukryć, i w dodatku trzeba mieszać, oczywiście nie cały czas! Po prostu trzeba sprawdzać, czy powidła nie przywierają - zwłaszcza pod koniec smażenia, kiedy zostanie w nich już bardzo mało wody, mają nieodpartą pokusę, by się przypalić!
W trakcie smażenia, gdy większość wody już się wygotuje, dodajemy cukier do smaku - jeśli węgierki były bardzo dojrzałe, to tego cukru naprawdę wystarczy ilość symboliczna. Mieszamy i smażymy dalej, aż powidła będą naprawdę bardzo gęste.
Przekładamy powidła do wysterylizowanych, gorących słoików, zakręcamy i natychmiast przewracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, ocieramy je z lepkich zacieków i naklejamy naklejki.
Powidła doskonale się przechowują w ciemnym i chłodnym miejscu, ale po otwarciu słoika trzeba je trzymać w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024