Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Napoj-ananasowo-imbirowy

Napój ananasowo-imbirowy

Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Wybrzeże Kości Słoniowej

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
skórka z 2 świeżych ananasów
kawałek świeżego imbiru o długości 8 cm
4 kawałki świeżej trawy cytrynowej
szklanka cukru (mniej więcej)
lód do podania
listki świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Skórkę z ananasa myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka i wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy skórki przez 1/2 godziny - ilość płynu powinna się zredukować.
Przelewamy płyn przez gęste sito, dobrze odciskając skórki (po odciśnięciu wyrzucamy).
Imbir myjemy i kroimy w kawałki.
Z trawy cytrynowej zdejmujemy twarde warstwy, środek kroimy w kawałki.
Wkładamy imbir i trawę cytrynową do malaksera lub blendera, dolewamy z 1/2 szklanki ananasowej wody i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka.
Przekładamy masę do miski i zalewamy 4 szklankami wody. Odstawiamy na 1/2 godziny.
Po tym czasie przelewamy płyn przez sitko wyłożone ściereczką, starannie odciskając.
Mieszamy razem wodę ananasową i wodę imbirowo-cytrynową. Odlewamy szklankę mieszanki i wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Zimnym syropem słodzimy napój do smaku.
Przelewamy napój do dzbanka i wstawiamy do lodówki, żeby go dobrze oziębić (na WKS chyba jest dość gorąco...).
Podajemy z lodem i listkami świeżej mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024