Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Namiotowa-zupa-Oli-i-moja

Namiotowa zupa Oli i moja

Jedno z najlepszych dań, jakie jadłam w życiu - nieskomplikowane, sycące, zdrowe (chyba) i było do zrealizowania nawet w latach 80., kiedy to z Olą właśnie spędzałyśmy lato pod namiotem w Wojciechu.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska-biwak pod Augustowem (Wojciech)

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kostka rosołowa (dowolna)
2 duże szczypty suszonej mięty
ugotowana kasza perłowa
2 jogurty naturalne

Opis przyrządzania:
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach (1/2 litrze) wrzącej wody. Dodajemy 2 porządne szczypty suszonej mięty - z jakichś niewyjaśnionych przyczyn świeża mięta nie daje takiego efektu - i gotujemy chwilę. Dodajemy dowolną ilość ugotowanej kaszy perłowej - od 4 łyżek do menażki, zależy ile nam zostało z poprzedniego posiłku. Gotujemy parę minut, tyle, żeby kasza się podgrzała. Jogurty wlewamy do menażki. Dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy, po czym stopniowo dolewamy resztę zupy. Czasami jogurt się zetnie, a czasami nie - zależy to od wielu czynników, typu rodzaj jogurtu, temperatura powietrza, szybkość mieszania itp. Nie ma to jednak znaczenia. Solimy i pieprzymy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024