Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nalesniki-z-maslakami

Naleśniki z maślakami

Wczoraj Dzieci zgłodniały, zanim Mąż wrócił z pracy - usmażyłam im więc naleśniki z jabłkami i syropem klonowym. Kilka naleśników zostało, a że Mąż pojawił się dokładnie w momencie, kiedy smażyłam maślaki, kolacja zrobiła się właściwie sama (w ramach elementu witaminowego zrobiłam cykorię ze świeżymi figami i winegretem)...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 solidne garści maślaków
łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść tartego parmezanu
4 naleśniki (patrz: Naleśniki podstawowe)
4 łyżki kremowej śmietanki
4 plasterki żółtego sera (jaki tam mamy)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Maślaki przebieramy, przycinamy nóżki, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, po czym kroimy grzyby w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na sporym ogniu, aż ładnie się przyrumienią (co jakiś czas mieszamy). Solimy i (pardon) porządnie pieprzymy, dodajemy kwaśną śmietanę. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy parmezan, mieszamy.
Naleśniki smarujemy ciepłą masą grzybową i zwijamy w ruloniki. Układamy w żaroodpornej formie, polewamy śmietanką i przykrywamy żółtym serem.
Wstawiamy naleśniki do nagrzanego piekarnika na jakiś kwadrans - ser powinien się stopić i przyrumienić (brzegi naleśników też).
Podajemy na gorąco, z jakąś miłą jesienną sałatką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024