Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nalesniki-z-maslakami
Naleśniki z maślakami
Wczoraj Dzieci zgłodniały, zanim Mąż wrócił z pracy - usmażyłam im więc naleśniki z jabłkami i syropem klonowym. Kilka naleśników zostało, a że Mąż pojawił się dokładnie w momencie, kiedy smażyłam maślaki, kolacja zrobiła się właściwie sama (w ramach elementu witaminowego zrobiłam cykorię ze świeżymi figami i winegretem)...
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 solidne garści maślaków
łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść tartego parmezanu
4 naleśniki (patrz: Naleśniki podstawowe)
4 łyżki kremowej śmietanki
4 plasterki żółtego sera (jaki tam mamy)
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Maślaki przebieramy, przycinamy nóżki, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, po czym kroimy grzyby w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy na sporym ogniu, aż ładnie się przyrumienią (co jakiś czas mieszamy). Solimy i (pardon) porządnie pieprzymy, dodajemy kwaśną śmietanę. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy parmezan, mieszamy.
Naleśniki smarujemy ciepłą masą grzybową i zwijamy w ruloniki. Układamy w żaroodpornej formie, polewamy śmietanką i przykrywamy żółtym serem.
Wstawiamy naleśniki do nagrzanego piekarnika na jakiś kwadrans - ser powinien się stopić i przyrumienić (brzegi naleśników też).
Podajemy na gorąco, z jakąś miłą jesienną sałatką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024