Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nalesniki-gryczane

Naleśniki gryczane

Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: około 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 ml mleka
50 g masła
150 g mąki gryczanej
100 g zwykłej pszennej mąki
nieco stopionego masła do smażenia

Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło w małych kawałkach, a kiedy się rozpuści, zdejmujemy z ognia. Mąkę gryczaną i zwykłą wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy i robimy na środku dołek. Powoli, cały czas mieszając (najlepiej mikserem), wlewamy mleko. Ciasto powinno mieć gładką, lejącą się konsystencję. Patelnię do naleśników lub inną teflonową o średnicy około 18 cm smarujemy masłem (np. zwiniętym kawałkiem papieru kuchennego). Smażymy pierwszy, próbny naleśnik: na gorącą, nasmarowaną patelnię wylewamy chochelką trochę ciasta i - obracając patelnią - rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Ciasto powinno rozlać się cienką warstwą - jeśli ciasta było za mało, dolewamy odrobinę w puste miejsce; jeśli ciasta było za dużo, przechylamy patelnię i zlewamy nadmiar ciasta do miski. Generalnie: trzeba działać szybko, bo ciasto ścina się natychmiast po zetknięciu z gorącą patelnią. Jednak nawet dla niewprawnych "naleśnikarzy" już po kilku mniej udanych naleśnikach cały proces stanie się jasny i oczywisty. Kiedy ciasto pokryje całą powierzchnię patelni, stawiamy patelnię z powrotem na średnim ogniu i smażymy, aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni, wierzch zbieleje, a spód zacznie się rumienić. Nie ma potrzeby smażyć naleśnika z drugiej strony, chyba, że ktoś bardzo chce - wówczas łopatką lub szerokim nożem przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażony naleśnik wyrzucamy na talerz. Smażymy dalej, aż zużyjemy całe ciasto. Każdy usmażony naleśnik wyrzucamy na stos poprzednich. Kiedy naleśniki wystygną, przykrywamy plastikową folią. Przechowujemy w chłodzie. Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024