Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najzwyklejsze-placki-ziemniaczane

Najzwyklejsze placki ziemniaczane

Placki to placki. Jedna uwaga: znam domy, w których placki z dodatkiem cebuli je się na słodko (ze śmietaną i cukrem). U mnie do placków przewidzianych na słodko cebuli się nie daje. Czytałam, że jeśli cebulę się doda, starte ziemniaki nie będą zbyt szybko się rumienić, więc na pewno placki nie będą surowe w środku. Niech każdy zatem sam zdecyduje, z cebulą czy bez!

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Niemcy, Polska i inne kraje z zamiłowaniem uprawiające ziemniaki

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
mała cebula
2 jajka
5 płaskich łyżek mąki
olej słonecznikowy do smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, wycieramy i ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy i ścieramy na tej samej tarce, co ziemniaki. Mieszamy z jajkami i mąką, doprawiamy solą i bardzo starannie mieszamy.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy tyle oleju, by na dnie była warstwa tłuszczu o wysokości do centymetra. Na gorący olej kładziemy łyżką porcje masy i rozklapujemy je na cienkie placki. Smażymy kilka minut na sporym ogniu, aż spód placków będzie przyrumieniony. Łopatką kuchenną odwracamy placki i smażymy dalej, aż i druga strona będzie rumiana. Zdejmujemy placki z patelni i odsączamy z tłuszczu na kawałku papieru kuchennego. Usmażone placki trzymamy w cieple.
Podajemy na słodko ze śmietaną i cukrem lub z konfiturami. W Niemczech chętnie jada się placki z musem jabłkowym, zarówno na słodko, jak i słono (wtedy jeszcze z wędzoną rybą). Ja najbardziej lubię placki z plastrami dojrzałych pomidorów, kwaśną śmietaną i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024