Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Muszelki-z-cukinia-i-migdalami

Muszelki z cukinią i migdałami

Nietypowy makaron z sosem migdałowym i surową cukinią - warzywa powinny być naprawdę młodziutkie.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g migdałów bez skórki
350 g makaronu muszelki
ząbek czosnku
2 kromki chleba tostowego
50 g świeżo startego parmezanu
ostra papryka
świeże oregano
100 g gęstego jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
200 g malutkich cukinii

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Migdały wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut - trzeba pilnować, bo migdały mają być złote, a nie przypalone! Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nastawiamy garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obieramy. Z chleba tostowego odcinamy skórkę, a miąższ rwiemy na kawałki. Do malaksera wkładamy migdały, czosnek i chleb. Dodajemy 3/4 parmezanu (mniej więcej), szczyptę ostrej papryki i trochę listków świeżego oregano. Solimy i miksujemy, aż wszystko będzie drobno posiekane. Dodajemy jogurt i 4 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę, aż powstanie jednolity sos. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy najpierw wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Makaron odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody od gotowania. Wodę mieszamy z sosem migdałowym i cukinią. Mieszamy z makaronem, posypujemy pozostałym serem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024