Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-zielonej-fasolki

Mus z zielonej fasolki

Prościutki dodatek do pieczonego drobiu lub dzikiego ptactwa. Pięknie wygląda na grzankach, wyciśnięty w formie rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g zielonej fasolki szparagowej
łyżka masła
100 ml kremowej śmietanki
cytryna

Opis przyrządzania:
Fasolkę płuczemy i obcinamy jej końce. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy 10-15 minut - tym razem nie interesuje nas fasolka al dente, ma być naprawdę miękka. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Zimną fasolkę wkładamy do malaksera, dodajemy śmietankę i trochę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem mus podgrzewamy i dodajemy masło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024