Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-watrobki-z-orzechami

Mus z wątróbki z orzechami

Łagodny pasztet z kurzych wątróbek z dodatkiem przypieczonych różnych orzeszków. Bardzo ładna i elegancka przystawka na kolację - do pasztetu podajemy grzanki melba.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 szalotki
łyżka masła do smażenia
150 g wątróbek z kury
100 ml białego wytrawnego wina
100 g miękkiego masła
20 g migdałów
20 g wyłuskanych orzechów laskowych
20 g wyłuskanych orzechów pistacjowych
łyżka masła
świeży parmezan

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy z łusek i drobno siekamy. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Zwiększamy ogień i dodajemy wątróbki. Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dusimy wątróbki na średnim ognu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone mięso wraz z sosem przekładamy do malaksera, dodajemy miękkie masło i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, nie żałując świeżo zmielonego pieprzu. Przekładamy mus do 4 eleganckich miseczek lub szklaneczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Orzechy laskowe, orzechy pistacjowe i migdały grubo siekamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle świeżego parmezanu, żeby wyszły 2 łyżki. W miseczce dokładnie mieszamy orzechy, parmezan i łyżkę masła. Orzechy rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 5 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem posypujemy każdą porcję musu łyżką pieczonych orzechów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024