Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-tort-cytrynowy

Mrożony tort cytrynowy

Lekki, słodko-kwaśny deser lodowy o ładnym kolorze i przyjemnym cytrynowym smaku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 ml zimnej kremowej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
6 średniej wielkości bez (bezów?) Bezy
Lemon curd czyli pasta cytrynowa (cała porcja)
cytryna
listki świeżej melisy

Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy folią plastikową. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania cukier puder. Bezy kruszymy na kawałki i dodajemy do śmietanki. Dodajemy pastę cytrynową i wszystko mieszamy, ale tak, by pozostały jaśniejsze i ciemniejsze smugi pasty cytrynowej. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Podajemy z pasterkiem cytryny i listkiem melisy dla ozdoby.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024