Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-suflet-pomaranczowy

Mrożony suflet pomarańczowy

Deser bardzo popularny we Francji i Belgii, podawany w eleganckich kawiarniach. Jest bardzo prosty do zrobienia, trzeba go przygotować wcześniej (musi się przez noc mrozić) i wygląda bardzo pięknie. W trzech słowach: Idealny Sylwestrowy Deser.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
50 g kandyzowanych skórek z pomarańczy
100 g kandyzowanych skórek z cytryny
100 ml likieru Grand Marnier
6 żółtek
180 g cukru
200 ml mleka
150 ml zimnej kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Zaczynamy od przygotowania foremek: z papieru pergaminowego tniemy 6 pasów o długości o kilka cm większej, niż obwód naczynek, w których będziemy robić suflety (miseczki, szklaneczki...); szerokość zaś ma być 3-4 cm większa, niż wysokość naczyń. Każdy pas zwijamy i sklejamy tak, by po włożeniu do naczyń stanowił jakby ich podwyższenie i wystawał te 3-4 cm ponad brzeg. Kandyzowane skórki kroimy w cienkie paski i kilka z nich zostawiamy do dekoracji, resztę zaś drobno siekamy i zalewamy likierem. Żółtka ubijamy w misce z cukrem, aż powstanie gładki, biały i puszysty kogel-mogel. Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Wrzące mleko wlewamy do żółtek i mieszamy. Przelewamy krem do garnka i podgrzewamy przez kilka minut na maleńkim ogniu, mieszając, aż nieco zgęstnieje - nie wolno zagotować, bo żółtka się zetną! Zdejmujemy krem z ognia, dolewamy Grand Marnier ze skórkami, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z zupełnie już zimnym kremem. Masę dzielimy między wyłożone papierem foremki i wstawiamy na noc do zamrażalnika. Tuż przed podaniem ostrożnie wyciagamy papier - zamrożony krem powinien wystawać 2-3 cm ponad brzeg naczynek. Stawiamy suflety na ładnych talerzykach, na wierzch kładziemy skórki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024