Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozone-parfait-jablkowe

Mrożone parfait jabłkowe

Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
2 jabłka Granny Smith
60 g cukru
2 białka
125 ml (pół szklanki) zimnej śmietanki kremowej

Opis przyrządzania:
4 miseczki wykładamy folię plastikową.
Jabłka myjemy i osuszamy.
Jedno z jabłek (drugie będzie nam potrzebne do dekoracji) kroimy w małe kawałki, wyrzucając oczywiście ogonek i gniazdo nasienne. Wkładamy kawałki jabłka do rondelka i dolewamy 2 łyżki wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko się rozgotuje. Miksujemy na piure i zostawiamy do wystygnięcia.
Cukier wsypujemy do drugiego rondelka. Dolewamy 2 łyżki wody i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy, mieszając, aż powstanie syrop. Jeśli mamy termometr cukierniczy, syrop powinien osiągnąć temperaturę 121 stopni. Jeśli nie mamy - kiedy syrop zacznie gęstnieć, wpuszczamy jego kroplę do szklanki z zimną wodą. Syrop powinien utworzyć kulkę.
Ubijamy białka na bardzo sztywno. Powoli, cały czas ubijając, dolewamy gorący syrop, aż powstanie gładka, sztywna, lśniąca masa. Ubijamy, aż masa przestygnie.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z piure jabłkowym. Dodajemy pianę i znów delikatnie, acz stanowczo, mieszamy.
Przelewamy masę do miseczek. Możemy też położyć na blaszce, wyłożonej plastikową folią, 4 stalowe obręcze (takie do prezentacji) i nalać masę wewnątrz. Trzeba tylko uważać, żeby delikatnie przenosić później blaszkę do zamrażalnika, bo przy zbyt gwałtownym poruszeniu krem może się wylać bokami.
Wkładamy parfait do zamrażalnika na kilka godzin lub - najlepiej - na noc.
Wyjmujemy parfait 20 minut przed podaniem. W tym czasie kroimy drugie jabłko w cieniutkie plasterki. Na każdym talerzu kładziemy plasterek jabłka.
Wyjmujemy parfait z foremek (dobrze wcześniej wstawić je na chwileczkę do gorącej wody, żeby łatwiej je było wyjąć, trzeba tylko uważać, żeby lody nie zaczęły się topić) i kładziemy każda porcję na plasterku jabłka.
Na wierzchu kładziemy kolejne plasterki jabłka i natychmiast podajemy, najlepiej z domowymi kruchymi ciasteczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024