Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozona-terrine-z-sosem-Irish-Coffee

Mrożona terrine z sosem Irish Coffee

Bardzo atrakcyjny mrożony deser z kawowym sosem z odrobiną whisky (jeśli deser mają też jeść dzieci, można im podać sos karmelowy lub czekoladowy). Idealny deser na proszony obiad, gdyż robi się go wcześniej, dzięki czemu starczy nam czasu i sił na przygotowanie reszty wytwornego posiłku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Irlandia - autorka: Darina Allen

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 surowe białka
110 g zwykłego cukru
110 g drobnego brązowego cukru
300 ml zimnej kremowej śmietanki kremówki
sos Irish Coffee

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy bezy: rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno i dodajemy oba rodzaje cukru, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na przygotowanych blachach układamy łyżką bezy o wielkości mniej więcej piłki pingpongowej. Pieczemy półtorej godziny, aż bezy będą suche. Zostawiamy do wystygnięcia i kruszymy na kawałki. Formę do keksu wykładamy folią plastikową. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z połamanymi bezami. Krem przekładamy do przygotowanej formy i wygładzamy wierzch. Wstawiamy na noc do zamrażalnika. Przed podaniem terrine wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i kroimy szerokim nożem na grube plastry. Plastry układamy na talerzach i polewamy dokoła sosem Irish Coffee. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024