Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moje-ulubione-parowki

Moje ulubione parówki

Szybka kolacja dla wielbicieli parówek. Sos powinien być dość ostry, więc doprawiamy go według uznania ostrą papryką lub pieprzem.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
średniej wielkości cebula
olej słonecznikowy
6 parówek
pasta pomidorowa
ostra musztarda
listek bobkowy
3/4 szklanki rosołu

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowgo, wrzucamy cebulę i dusimy kilka minut, nie pozwalając jej się zarumienić. Parówki odzieramy z plastikowych osłonek (jeśli jest taka konieczność) i kroimy w plasterki. Wrzucamy do cebuli i chwilę razem podduszamy. Dodajemy 2 szczodre łyżki dobrej pasty pomidorowej, łyżeczkę ostrej musztardy, listek bobkowy i łyżkę cukru. Smażymy chwilę i dolewamy rosół (lub ostatecznie wodę). Mieszamy, żeby powstał średnio gęsty sos (ewentualnie dolewamy trochę rosołu lub wody) i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024