Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mloda-marchewka-z-czosnkiem
Młoda marchewka z czosnkiem
Czas już powoli na młodą marchewkę - masło, czosnek i koperek doskonale dopełniają słodki smak nowalijek. Świetny dodatek do pieczonego kurczaka, mielonych kotlecików z drobiu lub cielęciny, jajek w koszulce (to mój ulubiony zestaw, plus kaszka krakowska).
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
pęczek młodej marchewki
2 duże ząbki czosnku
cytryna
czubata łyżka masła
garść świeżego koperku
Opis przyrządzania:
Marchewkom przycinamy nać tak, żeby został centymetrowy kawałek zielonego. Skrobiemy po strumieniem zimnej wody i osuszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewki wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą (tyle, żeby sięgała ciut ponad marchewki), solimy i gotujemy na średnio małym ogniu, po przykryciem, aż będą prawie miękkie. Odkrywamy i wygotowujemy wodę, pilnując, żeby nie przypalić.
Cytrynę szorujemy we wrzącej wodzie, osuszamy i ścieramy tyle skórki, żeby wyszła łyżeczka.
Do ugotowanej marchewki dodajemy masło, czosnek, skórkę z cytryny, sporą szczyptę cukru i trochę soku z cytryny do smaku. Trzymamy na małym ogniu, aż czosnek zmięknie i powstanie smakowity sosik. Doprawiamy do smaku czym tam trzeba, nie zapominając o sporej ilości świeżo zmielonego pieprzu.
Tuż przed podaniem posypujemy drobno siekanym koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024