Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mizeria-z-mieta

Mizeria z miętą

Nasza poczciwa mizeria - tym razem w greckim wydaniu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ogórek-wąż
ząbek czosnku
mały pęczek świeżej mięty
200 g gęstego jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy pestki. Ostrym nożem kroimy każdą połówkę w jak najcieńsze plasterki, wrzucamy je do cedzaka i solimy. Odstawiamy na pół godzinki, żeby plasterki zwiotczały.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Miętę myjemy, oskubujemy listki i kroimy je w cieniutkie paseczki.
Mieszamy jogurt z 2 łyżkami oliwy, czosnkiem, miętą, szczyptą cukru i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ogórki osączamy z wody, którą pod wpływem soli z siebie wypuściły i mieszamy z sosem jogurtowo-miętowym.
Do chwili podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024