Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowa-beza-z-truskawkami

Migdałowa beza z truskawkami

Absolutnie luksusowy sposób celebrowania sezonu truskawkowego. Znakomity deser komunijny - świąteczny i piękny.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
8 białek w temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru
łyżka gładkiej mączki kukurydzianej
100 g mielonych migdałów
500 g (pół kilo) najlepszych dojrzałych truskawek
1 i 1/2 szklanki (około 400 ml) zimnej kremowej śmietanki
2 łyżki likieru truskawkowego lub 1 łyżka kirszu
cukier puder

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Blaszkę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
2 białka wkładamy do miski i ubijamy na sztywno (mikserem). Stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru, cały czas ubijając, aż powstanie gładka, gęsta i lśniąca masa (dokładne wskazówki robienia bezików znajdziecie w przepisie na Bezy). Przekładamy masę bezową do tzw. rękawa cukierniczego z szeroką gładką końcówką i wyciskamy na blachę kształtne beziki o średnicy około 4 cm. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 40 minut do godziny - powinny być zupełnie suche. Studzimy - te beziki posłużą nam do ozdoby tortu.
2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na każdym arkuszu rysujemy kółko o średnicy 25 cm. Piekarnik nagrzewamy tym razem do 150 stopni.
6 pozostałych białek ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy pozostały cukier (półtorej szklanki) i ubijamy dalej, aż masa będzie gładka, gęsta i lśniąca. Dodajemy mączkę, mieszamy. Wsypujemy mielone migdały i mieszamy, ale niezbyt starannie. Masą wypełniamy zaznaczone koła i wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy aż do wystygnięcia.
Truskawki szybko myjemy na sicie i osuszamy, po czym obrywamy ogonki. Połowę truskawek kroimy w plasterki.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania likier lub kirsz. Odkładamy kilka łyżek kremu, zaś resztę mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Krem z truskawkami rozkładamy na jednej z migdałowych bez i przykrywamy drugą. Na brzegu górnej bezy przyklejamy odłożonym kremem małe beziki. Resztą kremu smarujemy środek tortu i układamy na nim resztę truskawek.
Truskawki tuż przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Jeśli podamy tort natychmiast, będzie ciężko go pokroić, ale jeśli zostawimy go na dłużej, to zacznie rozmiękać. Najlepiej podać go jakąś godzinę po złożeniu wszystkich części.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024