Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Meksykanski-poncz

Meksykański poncz

Promyk słońca w środku mrocznej zimy...

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
lód
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
400 ml nektaru z mango
150 ml mleka kokosowego
100 ml likieru bananowego
400 ml tequili
grenadyna (syrop z granatów)
owoce do dekoracji

Opis przyrządzania:
Do dużego dzbanka wrzucamy jakieś 10 kostek lodu. Wlewamy sok z pomarańczy, nektar z mango, mleko kokosowe, likier bananowy i tequilę. Mieszamy długą łyżką przez pół minuty. Do 8 szklaneczek wlewamy troszkę grenadiny i do każdej wkładamy kostkę lodu. Delikatnie nalewamy poncz - byłoby dobrze, gdyby na dole została czerwona warstwa grenadiny, ale to nie zawsze się udaje. Każdy drink dekorujemy owocami nabitymi na drewniany patyczek - kawałek ananasa, kiwi, wisienka, pół truskawki, kawałek limetki, fizalis... Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024