Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-czekoladowy-moj-domowy

Mazurek czekoladowy (mój domowy)

W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - starczy dla całej rodziny

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta (Słodkie kruche ciasto do tart)
tabliczka gorzkiej czekolady
2 szklanki cukru
szklanka śmietany
1/2 laski wanilii
kilka kawałków kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść obranych migdałów

Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciasta była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 2-3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. wstawiamy blaszkę i pieczemy na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy na parze. Cukier i śmietanę wkładamy do garnka, dodajemy przekrojoną na pół wanilię i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zagotuje, gotujemy równo 11 minut z zegarkiem w ręku, również co jakiś czas mieszając (nie wiem, dlaczego akurat 11 minut, ale tak ma być). Zdejmujemy z ognia, mieszamy z czekoladą i ucieramy chwilę drewnianą łyżką. Kiedy masa zacznie gęstnieć, wylewamy na kruchy spód. Odstawiamy do zastygnięcia.
Kiedy już masa będzie niemal- niemal zastygnięta, ozdabiamy mazurek według upodobań - u nas w domu jest to jednak zawsze wzór bazi: ze skórki pomarańczowej pokrojonej w paski układamy gałązki, a z połówek obranych migdałów - "kotki". Wygląda to pięknie i bardzo dobrze później smakuje!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024