Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-bakaliowo-bezowy
Mazurek bakaliowo-bezowy
Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
6 białek
6 czubatych łyżek cukru
6 łyżek mąki kartoflanej
400 g rozmaitych bakalii (migdały
orzechy
skórka pomarańczowa
rodzynki)
suchy wafel
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, po jednej łyżce na raz, oraz 4 łyżki mąki kartoflanej. Bakalie grubo siekamy i przesypujemy resztą mąki kartoflanej. Delikatnie mieszamy z białkami. Wykładamy na suchy wafel i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, wyjmujemy i studzimy. Uwaga - przy krojeniu lepi się trochę do noża.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024