Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-foie-gras

Masło z foie gras

Chyba najbardziej luksusowy dodatek do smażonej polędwicy wołowej, jaki można sobie wyobrazić. Francuzi idą jeszcze dalej (w luksusie) i kawałek takiego masła kładą na świeżo ugotowanym, gorącym homarze...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g foie gras (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki koniaku

Opis przyrządzania:
Miękkie masło ucieramy drewnianą łyżką w misce. Foie gras rozgniatamy widelcem i też ucieramy na gładką masę. Mieszamy razem masło i foie gras, po troszku dodając koniak. Masło doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miskę z masłem wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024