Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-foie-gras
Masło z foie gras
Chyba najbardziej luksusowy dodatek do smażonej polędwicy wołowej, jaki można sobie wyobrazić. Francuzi idą jeszcze dalej (w luksusie) i kawałek takiego masła kładą na świeżo ugotowanym, gorącym homarze...
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g foie gras (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki koniaku
Opis przyrządzania:
Miękkie masło ucieramy drewnianą łyżką w misce. Foie gras rozgniatamy widelcem i też ucieramy na gładką masę. Mieszamy razem masło i foie gras, po troszku dodając koniak. Masło doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miskę z masłem wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024