Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-czerwonym-winem

Masło z czerwonym winem

Kolejne smaczne masło, które idealnie nadaje się do położenia na gorącym wołowym steku.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml (szklanka i trochę) czerwonego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
listek laurowy
8 ziarenek czarnego pieprzu
150 g miękkiego masła
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Wino wlewamy do rondelka, dodajemy grubo posiekany czosnek, listek laurowy i pieprz. Gotujemy tak długo, aż wino zredukuje się do 2 łyżek. Wówczas przelewamy je przez sitko i zostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy w misce i wkręcamy po trochu zredukowane wino. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy trochę siekanej natki. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło nieco stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024