Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-brandy
Masło z brandy
Brytyjska tradycja nakazuje podawać bożonarodzeniowy gorący pudding z zimnym słodkim masłem z dodatkiem brandy. Wprawdzie alkohol powinien eliminować ten deser z jadłospisu dzieci, ale prawda jest taka, że większość małych Brytyjczyków z lubością wyjada "brandy butter", lekceważąc zupełnie uświęcony wielowiekową tradycją pudding.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
170 g miękkiego masła
cukier puder
cytryna
4 łyżki dobrej brandy
Opis przyrządzania:
Masło ucieramy w misce, dodając 6 płaskich łyżek cukru pudru oraz startą na drobnej tarce skórką z jednej cytryny. Kiedy masa jest już gładka, wkręcamy po trochu brandy. Wstawiamy masło do lodówki i kiedy stwardnieje, podajemy do gorącego puddingu, słodkich placuszków lub naleśników.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024