Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-anchois-i-estragonem

Masło z anchois i estragonem

Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 gałązki świeżego estragonu
gałązka natki pietruszki
4 fileciki anchois
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
łyżka soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Estragon i natkę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki i drobniutko je siekamy. Fileciki osączamy z oliwy i też drobno siekamy. Masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy zioła, anchois, mieloną paprykę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o grubości półtora cm.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024