Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-anchois-i-czarnymi-oliwkami

Masło z anchois i czarnymi oliwkami

Nie tylko smaczne, ale niezwykle dekoracyjne masło, idealne do pieczonej lub smażonej białej, chudej ryby. Dobrze - i niebanalnie - sprawdza się także na wołowym steku.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g miękkiego masła
15 filecików anchois
10 czarnych oliwek bardzo dobrej jakości
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Masło wkładamy do malaksera lub blendera. Fileciki anchois osączamy z oleju i drobno kroimy. Z oliwek wyjmujemy pestki. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę. Anchois i oliwki dodajemy do masła i miksujemy na niezupełnie gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej. Za przeproszeniem pieprzymy do smaku, wlewamy 2 łyżki najlepszej oliwy z oliwek i ukręcamy na jednolitą masę. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024