Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-miodowe-z-chilli

Masło miodowe z chilli

Słodko-ostre masełko, doskonałe przede wszystkim na rozmaitych daniach z grilla (lub patelni grillowej). Ożywia nudną pierś kurczaka lub kawałek schabu.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 150 g (około 8)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g miękkiego masła
czerwona ostra papryczka chilli
łyżka miodu
łyżka sosu z chilli (gotowego)
łyżka soku z cytryny
2 gałązki melisy

Opis przyrządzania:
Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy ogonek oraz pestki - jeśli lubimy silniejsze doznania, pestki zostawiamy. Papryczkę drobno siekamy.
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę.
Do masła dodajemy papryczkę, a potem po trochu miód, sos chilli i sok z cytryny, cały czas ucierając.
Melisę myjemy, osuszamy, oskubujemy z listków, po czym listki drobno siekamy i dodajemy do masła. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło.
Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024