Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-chrzanowe
Masło chrzanowe
Prościutki, ale bardzo udany dodatek do gotowanej wołowiny lub białej ryby.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kawałek korzenia chrzanu o wadze mniej więcej 150 g
200 g miękkiego masła
cytryna
Opis przyrządzania:
Korzeń chrzanu obieramy obieraczką do warzyw. Stajemy w otwartym oknie (chrzan wyciska z oczu potoki łez) i ścieramy chrzan na drobnej tarce. Masło ucieramy w misce i dodajemy po trochu starty chrzan. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024