Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-chrzanowe

Masło chrzanowe

Prościutki, ale bardzo udany dodatek do gotowanej wołowiny lub białej ryby.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek korzenia chrzanu o wadze mniej więcej 150 g
200 g miękkiego masła
cytryna

Opis przyrządzania:
Korzeń chrzanu obieramy obieraczką do warzyw. Stajemy w otwartym oknie (chrzan wyciska z oczu potoki łez) i ścieramy chrzan na drobnej tarce. Masło ucieramy w misce i dodajemy po trochu starty chrzan. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024