Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynowane-kotlety-jagniece-z-grilla

Marynowane kotlety jagnięce z grilla

Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 ząbki czosnku
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
oliwa z oliwek
cytryna
8 ładnych kotletów z jagnięcego karczku
2 limetki
łyżka dobrej musztardy (ulubionej)
2 łyżki ostrej pasty paprykowej
3 łyżki drobno siekanej kolendry
4 duże garście mieszanych listków sałaty
awokado
garść pomidorków koktajlowych


Opis przyrządzania:
Rozpalamy grill węglowy.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i mieszamy z kminem, 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny i łyżeczką soli.
Mięso myjemy, osuszamy i smarujemy z obu stron przygotowaną marynatą.
Kiedy grill będzie już gotowy (węgle pokryją się szarym popiołem), kładziemy kotlety na kratce i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Upieczone mięso przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie robimy sos: wyciskamy sok z limetek i mieszamy go ze 100 ml oliwy. Dodajemy musztardę, pastę paprykową (najlepiej taką meksykańską, z wędzonych papryczek chipotle) i siekaną kolendrę. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w drobne kawałki.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórę. Miąższ kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół, mieszamy z sałatą.
Warzywa rozkładamy na 4 talerzach. Na warzywach kładziemy kotlety, po czym szczodrze skrapiamy wszystko sosem.
Podajemy z bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024