Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marmurkowe-jajka

Marmurkowe jajka

Nie tylko pyszne, ale i piękne - jajka we wzorek marmurkowy! Zwykłe jajka na twardo w potłuczonych skorupkach gotujemy w herbaciano-sojowo-anyżkowej zalewie, a podajemy po obraniu - zalewa przedostaje się przez pęknięcia w skorupkach i zostawia bardzo piękny żyłkowany wzór oraz egzotyczny posmak przypraw.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 12 jajek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 jajek
łyżeczka soli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
4 gwiazdki anyżku gwiazdkowego
3 szczodre łyżki dobrej czarnej chińskiej herbaty

Opis przyrządzania:
Jajka nakłuwamy igłą od szerszej strony, żeby przy gotowaniu nie popękały. Wkładamy do rondelka z zimną wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy jakieś 8 minut od zagotowania wody, czyli na twardo. Ugotowane jajka odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie.
Teraz bierzemy łyżkę i opukujemy każde jajko dokoła tak, żeby skorupka popękała w gęsty wzorek, ale nie tak mocno, żeby odpadła.
Wkładamy jajka z powrotem do rondelka i wlewamy tyle wody, żeby je przykryła. Dodajemy sól, oba rodzaje sosu sojowego, anyżek gwiazdkowy i listki herbaty. Stawiamy rondelek na średnim ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, rondelek przykrywamy i gotujemy jajka (tyle tylko, żeby płyn „mrugał”) przez 3 kwadranse, czyli 45 minut.
Zdejmujemy jajka z ognia i odstawiamy na kilka godzin (ja przetrzymałam jajka w zalewie przez całą noc i wcale im nie zaszkodziło - wręcz przeciwnie).
Przed podaniem zdejmujemy skorupki – na powierzchni jajek ukaże się nam piękny marmurkowy wzór (jak na zdjęciu), zaś zapach będzie wyraźnie anyżkowy, trochę herbaciany, trochę sojowy…

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024