Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marmolada-z-jablek-apple-cheese-z-cydrem

Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem

Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: około 1 1/2 kg

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 litra (6 szklanek) wytrawnego cydru
laska cynamonu lub 3 gwiazdki anyżku (jeśli lubicie - ja lubię)
3 kg rozgotowujących się jabłek
cukier kryształ
olej do smarowania formy

Opis przyrządzania:
Cydr wlewamy do garnka, dodajemy cynamon, stawiamy na sporym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy, aż płyn zredukuje się o mniej więcej 1/3, czyli zostanie litr.
Jabłka myjemy, wycinamy ewentualne obite kawałki, kroimy w kawałki - razem ze skórką i gniazdami nasiennymi (ogonki możemy wyrzucić).
Wrzucamy jabłka do cydru i gotujemy na niedużym ogniu przez półtorej godziny, aż owoce kompletnie się rozgotują. Wyjmujemy cynamon lub anyżek gwiazdkowy.
Rozgotowane jabłka przecieramy przez sitko, resztki wyrzucamy.
Teraz odmierzamy piure i na każde 2 szklanki (pół litra) przecieru dodajemy szklankę i 3/4 (razem około 350 g) cukru.
Mieszamy przecier i cukier w sporym garnku i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Uwaga - kiedy przecier się zagotuje, będzie pryskał, więc trzeba mieć długie rękawy i uważać!
Gotujemy przecier, mieszając, przez jakieś pół godziny, aż będzie naprawdę bardzo gęsty - jeśli zrobimy łyżką linię na dnie garnka, przecier nie powinien się zlewać. Trzeba uważać, żeby jabłka się nie przypaliły...
Prostokątną formę smarujemy lekko olejem.
Wrzący przecier wlewamy do formy i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy marmolada zupełnie wystygnie, kroimy ją w kawałki, pakujemy w folię plastikową i pergamin i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Podajemy małe kostki marmolady do talerza dobrze dojrzałych serów; wycinamy marmoladki i obtaczamy je w cukrze; kroimy w plastry i podajemy z foie gras...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024