Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-z-kminem-rzymskim

Marchewka z kminem rzymskim

Jarzynka dla wielbicieli kminu rzymskiego - czyli na przykład dla mnie. Tradycyjnie podaje się taką marchewkę na przystawkę, ale równie dobra jest jako dodatek do kurczaka lub duszonego królika.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg marchewki
łyżka ziaren kminu rzymskiego
oliwa z oliwek
sok z cytryny
kawałek skórki z pomarańczy
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w talarki (czyli krążki o grubości monety). Marchewkę wkładamy do garnka i dolewamy szklankę wody. Dodajemy kmin rzymski, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, bez przykrywki. Jeśli woda się wygotowuje, dolewamy troszkę - tyle, żeby marchewka się nie przypaliła. Marchewkę odstawiamy, by wystygła niemal zupełnie. Podajemy na letnio, posypaną siekaną natką pietruszki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024