Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-z-kminem-rzymskim
Marchewka z kminem rzymskim
Jarzynka dla wielbicieli kminu rzymskiego - czyli na przykład dla mnie. Tradycyjnie podaje się taką marchewkę na przystawkę, ale równie dobra jest jako dodatek do kurczaka lub duszonego królika.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg marchewki
łyżka ziaren kminu rzymskiego
oliwa z oliwek
sok z cytryny
kawałek skórki z pomarańczy
natka pietruszki
Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w talarki (czyli krążki o grubości monety). Marchewkę wkładamy do garnka i dolewamy szklankę wody. Dodajemy kmin rzymski, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, bez przykrywki. Jeśli woda się wygotowuje, dolewamy troszkę - tyle, żeby marchewka się nie przypaliła. Marchewkę odstawiamy, by wystygła niemal zupełnie. Podajemy na letnio, posypaną siekaną natką pietruszki.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024