Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-po-marokansku
Marchewka po marokańsku
Nowe podejście do duszonej marchewki - dodatek cynamonu i ostrej papryki ożywia tę popularną zimową jarzynę. Pasuje doskonale do pieczonego kurczaka, smażonej piersi z indyka lub białej gotowanej ryby.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
8 marchewek średniej wielkości
masło
2 łyżki brązowego cukru
125 ml (pół szklanki) wywaru warzywnego
sok z połowy cytryny
2 laski cynamonu
cynamon mielony
pieprz cayenne
Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy i starannie płuczemy. Kroimy w słupki o długości 5 cm. Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy marchewkę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy wywar warzywny. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 laski cynamonu, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i łyżeczkę pieprzu cayenne. Solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy marchewkę pod przykryciem przez 10 minut, aż będzie miękka. Podajemy na gorąco, ciepło lub letnio.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024