Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-glazurowana-nr-2-po-wlosku

Marchewka glazurowana nr 2 (po włosku)

Bardzo pyszna jarzynka z młodej marchewki i cebulki. Doskonała do każdego białego mięsa, a ja szczególnie lubię ją w towarzystwie jajka w koszulce...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g młodych marchewek
8 cebulek dymek
2 czubate łyżki masła
czubata łyżka cukru
2 gałązki świeżego tymianku

Opis przyrządzania:
Marchewki skrobiemy, płuczemy i kroimy skośnie w zgrabne kawałki. Cebulkom odcinamy szczypior (nie będzie nam potrzebny), a każdą cebulkę obieramy i kroimy na ćwiartki (jeśli są spore) lub połówki (jeśli mniejsze). Na dużej patelni roztapiamy masło z cukrem, wrzucamy warzywa i smażymy chwilę, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Dodajemy sól, pieprz, tymianek i 1/2 szklanki wody, zagotowujemy pod przykryciem. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut, aż płyn wyparuje, a warzywa pokryją się glazurą. Uwaga - łatwo pod koniec przypalić !

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024