Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-glazurowana
Marchewka glazurowana
Delikatne małe marcheweczki pokryte glazurą są znakomitym dodatkiem do białego mięsa.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg małych marchewek
6 łyżek masła
2 łyżki jasnego miodu
mielony imbir
Opis przyrządzania:
Marchewki skrobiemy i płuczemy. Gotujemy je w niedużej ilości wody przez 15 minut. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy razem masło i miód. Dodajemy pół łyżeczki mielonego imbiru i mieszamy, aż składniki się połączą. Marchewki polewamy miodowym masłem i delikatnie potrząsamy naczyniem, by marchewki równomiernie pokryły się sosem. Solimy. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Podajemy do białego mięsa.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024