Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-glazurowana

Marchewka glazurowana

Delikatne małe marcheweczki pokryte glazurą są znakomitym dodatkiem do białego mięsa.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg małych marchewek
6 łyżek masła
2 łyżki jasnego miodu
mielony imbir

Opis przyrządzania:
Marchewki skrobiemy i płuczemy. Gotujemy je w niedużej ilości wody przez 15 minut. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni roztapiamy razem masło i miód. Dodajemy pół łyżeczki mielonego imbiru i mieszamy, aż składniki się połączą. Marchewki polewamy miodowym masłem i delikatnie potrząsamy naczyniem, by marchewki równomiernie pokryły się sosem. Solimy. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Podajemy do białego mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024