Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-duszona-z-winem-Marsala

Marchewka duszona z winem Marsala

Delikatna, bardzo smaczna marchewka - doskonały dodatek do białego mięsa lub jajek w koszulkach.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g młodej marchewki
czubata łyżka masła
wino Marsala
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Marchewkę skrobiemy, płuczemy i kroimy w talarki. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy marchewkę i smażymy chwilę, mieszając, aż marchewka pokryje się masłem. Rondelek przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Dolewamy 5 łyżek wytrawnej Marsali i dusimy jeszcze 10 minut, aż marchewka będzie miękka, a sos się zredukuje. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Posypujemy siekaną natki pietruszki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024