Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mar-Hor-czyli-Konie-w-Galopie

Mar Hor, czyli Konie w Galopie

To jest naprawdę przepyszne! Wegetariańska wersja małego tajskiego danka o wspaniałej nazwie "Konie w Galopie". Intensywny smak umami na świeżym ananasie z pikantną odrobiną świeżej papryczki chili... Mój nowy ulubiony przepis!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 azjatyckich szalotek
łyżka oleju arachidowego
mały ananas lub pół większego
2 łyżki masła orzechowego (lub orzeszków arachidowych zmiksowanych na pastę)
łyżka kokosowego cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 limonka
parę listków świeżej kolendry
świeża czerwona papryczka chili

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na rumiano.
Kiedy szalotki się smażą, obieramy ananas, wycinamy z niego ciemne "oczka" i zdrewniały środek, a miąższ kroimy w nieduże kawałki równej wielkości, takie na jeden kęs.
Do usmażonych szalotek dodajemy masło orzechowe, cukier kokosowy i sos sojowy. Mieszamy, aż powstanie jednolita pasta, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Limonkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Kolendrę płuczemy, osuszamy i dzielimy na pojedyncze listeczki. Chili myje,y i kroimy skośnie na cienkie plasterki.
Na każdy kawałek ananasa kładziemy pół łyżeczki pasty szalotkowej i ozdabiamy listkiem kolendry i plasterkiem chili.
Na wierzch ścieramy trochę limonkowej skórki (najlepiej na tarce Microplane), po czym skrapiamy sokiem z tejże limonki i podajemy ku radości wszystkich!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024