Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mangorita-a-la-Natalka

Mangorita a la Natalka

Zrobiłam wczoraj tę mangoritę dla uczczenia ostatniego ciepłego dnia. Ponieważ przypadkowy nieco dobór składników i proporcji okazał się nadzwyczaj udany, szybko go zapisuję, bo zapomnę. Drink nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś chce, może sobie go dosłodzić syropem cukrowym - nam ta cierpkość właśnie odpowiadała.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzałe mango
2 limetki
pomarańcza
cytryna (a konkretnie pół)
8 dużych kostek lodu
150 ml likieru Triple Sec
100 ml białej tequili

Opis przyrządzania:
Mango obieramy ze skórki i odcinamy miąższ od pestki. Kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.
Limetki, pomarańczę i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i wyciskamy sok - z tym, że cytryny bierzemy tylko połowę. Sok z cytrusów dolewamy do mango.
Dodajemy lód, Triple Sec i tequilę i miksujemy na wysokich obrotach, że powstanie jednolity napój, a lód się pokruszy.
Przelewamy mangoritę do wysokich szklanek i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024