Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Malze-swietego-Jakuba-ze-swiezymi-pomidorami

Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami

Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 bardzo dojrzałych pomidorów
150 g masła
łyżka malutkich kaparków
garść dobrych zielonych oliwek
6 kromek tostowego chleba
duży ząbek czosnku
3 gałązki natki pietruszki
16 świeżych małży św. Jakuba (przegrzebków)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie na pół, po czym łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę. 100 g masła wkładamy do ciężkiego rondla i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się roztopi, zwiększamy nieco ogień i - cały czas pilnując - podgrzewamy, aż leciutko zbrązowieje. Powtarzam - leciutko! Wrzucamy pomidory i smażymy-gotujemy na raczej małym ogniu przez kwadrans. Kaparki odcedzamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Oliwki pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Kaparki i oliwki dodajemy do sosu, dosypujemy też 1/2 łyżeczki cukru. Z chleba tostowego ścinamy skórkę, zaś miąższ kruszymy - ręcznie lub w malakserze - na drobne okruszki. Czosnek obieramy i kroimy na pół. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Wrzucamy czosnek, a gdy się lekko przyrumieni, usuwamy. Na czosnkowe masło wrzucamy chleb i natkę. Smażymy, aż okruszki się przyrumienią i będą chrupiące. Małże czyścimy z błon (koral usuwamy) i starannie płuczemy, po czym osuszamy i smarujemy oliwą. Patelnię grillową stawiamy na sporym ogniu, a gdy zacznie dymić, kładziemy małże. Grillujemy po 3-4 minuty (w zależności od wielkości) z każdej strony, na średnio dużym ogniu. Solimy i pieprzymy (pardon). Sos pomidorowy także doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dzielimy między 4 podgrzane talerze. Na sosie kładziemy po 4 przegrzebki na porcję i posypujemy rumianymi okruszkami. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024