Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-zapiekany-z-dynia-i-grzybami

Makaron zapiekany z dynią i grzybami

Zwykły makaron z serem podniesiony do wyższego poziomu, a przy okazji zdrowszy!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała dynia (około 600 g)
250 g (1/4 kg) leśnych grzybów
oliwa z oliwek
200 g makaronu rurki
200 ml śmietanki 18%
50 g świeżo startego parmezanu
2 kromki pełnoziarnistego chleba

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dynię kroimy w kawałki, usuwamy pestki i zwłókniały środek. Obieramy ze skórki i kroimy miąższ w drobną kostkę (o boku około 1 cm).
Grzyby przebieramy, przycinamy podstawy, ocieramy z leśnych paprochów, kroimy na pół (jeśli małe) lub ćwiartki (jeśli większe).
Mieszamy dynię i grzyby i wkładamy do żaroodpornej formy. Skrapiamy łyżką oliwy, solimy i (pardon) pieprzymy z młynka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny - dynia powinna być miękka i przypieczona na brzegach.
W tak zwanym międzyczasie nastawiamy gar osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, po czym odcedzamy.
Mieszamy razem pieczone warzywa z grzybami, makaron, śmietankę i połowę parmezanu. Jeszcze raz doprawiamy i wkładamy do żaroodpornej formy (tej samej, w której piekliśmy warzywa).
Z kromek chleba ścinamy skórkę, miąższ kruszymy na drobne okruszki i mieszamy z reszta parmezanu. Posypujemy tą mieszanką makaron i wstawiamy do pieca na 15 minut. Jeśli wierzch nie chce się przyrumienić, włączamy opiekacz.
Podajemy prosto z pieca, z miską sałaty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024