Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-sosem-z-baklazana

Makaron z sosem z bakłażana

Bakłażany, czosnek i ostra papryka - kwintesencja włoskiego południa.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
bakłażan o wadze około 300 g
duża cebula
oliwa z oliwek
4 duże ząbki czosnku
koncetrat pomidorowy
cytryna
ostra papryczka
400 g dowolnego makaronu
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Umyty bakłażan nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy pod rozgrzany grill w piekarniku i opiekamy go ze wszystkich stron, aż będzie miękki, co powinno trwać pół godziny do 40 minut. Fioletowa skórka sczernieje i popęka – właśnie tak ma być. Ostudzony bakłażan kroimy wzdłuż na pół i łyżką wyskrobujemy wnętrze, wyrzucając skórkę. Wydłubany miąższ rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i dusimy w niej cebulę, aż będzie szklista, ale nie przyrumieniona. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i chwilę dusimy, po czym wrzucamy miąższ z upieczonego bakłażana. Na dużym ogniu odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy łyżkę dobrego koncentratu pomidorowego. Doprawiamy sokiem cytrynowym, solą (sporo!) i rozkruszoną ostrą papryczką. W dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuż przed podaniem wrzucamy do sosu garść usiekanej natki i mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024