Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-soba-w-sosie-sezamowym

Makaron soba w sosie sezamowym

Sporo w tym przepisie egzotycznych składników - ale popularność kuchni japońskiej wybuchła w ostatnich latach jak supernowa i łatwiej dostać w osiedlowym sklepiku algi nori, niż kostkę prawdziwego masła... Taki makaron możemy podawać na ciepło lub - bardziej tradycyjnie - na zimno, tak czy owak jest bardzo dobry.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g makaronu soba (japońskiego gryczanego w formie spaghetti)
płatek alg nori
2 łyżki ziaren sezamu
2 cebulki dymki
łyżka pasty sezamowej (może być tahini)
2 łyżki sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
łyżka octu ryżowego
łyżka oleju sezamowego

Opis przyrządzania:
Nastawiamy spory garnek wody, a kiedy się zagotuje, wkręcamy makaron soba. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcemy danie podać na zimno, po ugotowaniu makaron odcedzamy i tak długo przelewamy zimną wodą, aż ostygnie.
Patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy będzie gorąca, wkładamy płatek nori i chwilę go prażymy z obu stron - można też opiec go przesuwając nad płomieniem gazu. Studzimy i kroimy w cienkie paski.
Teraz na patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor, mieszając, bo łatwo się przypala. Zsypujemy sezam z patelni i studzimy.
Dymki obieramy z przywiędłych liści, odcinamy ogonki, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
W misce ukręcamy gładki sos z pasty sezamowej, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego.
Dodajemy makaron (czy to ciepły, czy zimny, zawsze dobrze osączony z wody), nori, sezam i dymkę. Starannie mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024