Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-gryczany-taiadin

Makaron gryczany (taiadin)

Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy-Valtellina

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
2 jajka
2 łyżki grappy
5-6 łyżek jasnego piwa
ewentualnie trochę mąki do podsypania i wałkowania

Opis przyrządzania:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę gryczaną i dużą szczyptę soli. Mieszamy i w środku robimy dołek. Do dołka wbijamy jajka i wlewamy grappę. Rękoma mieszamy jajka z mąką i zagniatamy ciasto, dodając piwo. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładamy ciasto na stół lub stolnicę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Ciasto przykrywamy miską lub ściereczką i zostawiamy w spokoju na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkowujemy i ostrym nożem tniemy na wstążki szerokości centymetra. Gotowy makaron przesypujemy mąką i zostawiamy do przeschnięcia. Przed gotowaniem otrząsamy z mąki. Oczywiście możemy też zrobić ciasto w malakserze lub mikserze stacjonarnym i rozwałkować je przy pomocy maszynki do robienia makaronu. Meritum bez zmian.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024