Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Majonez-czosnkowo-ziolowy

Majonez czosnkowo-ziołowy

Smaczny, delikatnie czosnkowy majonez, doskonały do białej gotowanej ryby z jajkami na twardo (i pomidorkiem).

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
duży ząbek czosnek
2 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżej bazylii
2 gałązki świeżej mięty
2 gałązki natki

Opis przyrządzania:
Czosnek (nie obrany) wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia, obieramy i rozgniatamy na piure. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Cały czas mieszając, wlewamy po kropli 200 ml oliwy - tak, jakbyśmy robili majonez (a dokładny opis kręcenia majonezu znajdziecie w przepisie na majonez). Kiedy sos będzie już bardzo gęsty, dodajemy rozgnieciony czosnek. Zioła płuczemy i osuszamy, obrywamy listki, po czym bardzo drobno je siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy i sos gotowy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024