Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lukier-z-bialkiem

Lukier z białkiem

Prosty lukier, którego gęstość regulujemy ilością cukru pudru - białka bywają różnej wielkości, więc jeśli lukier byłby zbyt płynny, dosypujemy trochę więcej cukru.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
surowe białko
250 g (ćwierć kilo) cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
barwniki spożywcze (ewentualnie)

Opis przyrządzania:
Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy w misce. Ubijamy ręcznym mikserem na wysokich obrotach na gładką i gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy nieco cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy ciut soku cytrynowego. Lukier możemy zabarwić na dowolny kolor niewielką ilością barwnika spożywczego (wystarczy kropla lub góra dwie). Lukier używamy natychmiast po przygotowaniu - pędzelkiem rozprowadzamy go na ciasteczkach, pierniczkach lub powierzchni ciasta. Zostawiamy do zaschnięcia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024