Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-syropem-klonowym
Łosoś z syropem klonowym
Znakomity łosoś w wersji słodko-słonej, szalenie prosty w wykonaniu. Do ryby pasują przede wszystkim zielone warzywa - brokuły ugotowane al dente, zielona fasolka, szpinak w liściach...
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia: Kanada
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 porcje filetów z łososia (około 150-200 g każdy)
2 ząbki czosnku
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiej mielonej papryki
sok z całej cytryny
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
Opis przyrządzania:
Łososia myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Układamy rybę w szklanym naczyniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mieszamy syrop klonowy, sos sojowy, czosnek, paprykę i sok z cytryny. Marynatą polewamy łososia, starając się, żeby każdej porcji dostała się sprawiedliwa część, i odstawiamy na pół godziny.
Tuż przed podaniem osączamy łososia z marynaty, lekko solimy (ale nie za dużo, bo w marynacie był przecież słony sos sojowy).
Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy porcje ryby, skórą do dołu. Smażymy na sporym ogniu, aż skórka się przypiecze - mniej więcej 4 minuty. Skrapiamy rybę marynatą, po czym łopatką kuchenną przewracamy porcje ryby na drugą stronę. Smażymy kolejne 4 minuty, aż druga strony ryby też się przypiecze. Uwaga! Jeśli wolimy rybę usmażoną zupełnie na wskroś, smażymy po 5 minut z każdej strony.
Kiedy ryba już się przyrumieni, polewamy ją jeszcze odrobiną marynaty, gasimy ogień i patelnię przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy na ogrzane talerze i podajemy na stół.
Do łososia pasuje błyskawiczny kuskus, ciemny ryż (to doskonała kombinacja) lub malutkie gotowane ziemniaczki. No i zielone jarzynki!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024