Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-parmezanem-i-ziolami

Łosoś z parmezanem i ziołami

Szybki łosoś z zapieczoną ziołowo-serową "skórką". Podajemy z młodymi kartofelkami i dużą ilością sałaty.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
120 g miękiszu bułki
świeży koperek
natka pietruszki
50 g świeżo startego parmezanu
2 cytryny
4 filety z łososia (każdy na jedną porcję)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułkę miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Koperek i natkę myjemy, osuszamy i siekamy - tyle, by wyszły 3 łyżki, w proporcjach dowolnych. Mieszamy razem okruszki, zioła i parmezan. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i mieszamy wszystko na gęstą pastę. Filety z łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy i układamy na blaszce posmarowanej oliwą. Na wierzchu rozkładamy przygotowaną pastę i przyciskamy ręką. Wstawiamy rybę do piekarnika na 10 minut - jeśli wierzch się nie przyrumienił, to na chwilę włączamy opiekacz. Drugą cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy do ryby.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024