Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-jalowcem

Łosoś z jałowcem

Wyjąkowo dobry sposób na nieco ograne filety z łososia. Podajemy z piure ziemniaczanym lub ze smażonymi kartofelkami.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 porcje filetu z łososia bez skóry
łyżeczka suszonego zielonego pieprzu
16 ziaren jałowca
czubata łyżka masła
1/4 szklanki wytrawnego wermutu (najlepiej Noilly Prat)
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Łososia myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kontrolujemy pod względem ości - jeśli coś tam jeszcze kłuje w palec, wyciągamy ość pincetką. Pieprz i jałowiec wkładamy do moździerza, dodajemy łyżeczkę soli i rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawę wcieramy w porcje ryby. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy łososia. Smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wlewamy wermut i "bąblujemy" go, mieszając i zdrapując z dna patelni wszystkie kawałeczki ryby, masła i przypraw, na sporym ogniu. Kiedy wermut zredukuje się i sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę i zagotowujemy, mieszając. Sosem polewamy rybę i naychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024