Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-czerwona-cebulka

Łosoś z czerwoną cebulką

Słodko-kwaśna czerwona cebula doskonale kontrapunktuje dość tłuste mięso łososia. I bardzo ładnie razem wyglądają...

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 porcje filetów z łososia
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 cytryny
łyżka miodu
oliwa z oliwek
kilka listków świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną i zaczną się lekko karmelizować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, ocet i miód, lekko solimy i mieszamy. Stawiamy patelnię z powrotem na małym ogniu i gotujemy, aż cebula będzie pokryta gęstym, lepkim sosem. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy porcje łososia (skórą do dołu) i smażymy na dużym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Filety kładziemy na talerze, na wierzchu rozkładamy cebulkę i ozdabiamy każdą porcję kilkoma listkami świeżej mięty.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024