Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-w-sosie-slodko-kwasnym-cytrusowym

Łosoś w sosie słodko-kwaśnym, cytrusowym

Dość tłuste mięso łososia zawsze zyskuje w zestawieniu z kwaskowatymi dodatkami. W tym przepisie dusimy kotlety z ryby w soku z cytryny i pomarańczy, doprawiając imbirem. W chłodny dzień podajemy na gorąco, a w upał - na zimno.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dzwonka łososia
4 gałązki świeżego tymianku
pomarańcza
cytryna
czerwona ostra papryczka
2 łyżki octu ryżowego
łyżeczka cukru
2 łyżki startego świeżego imbiru

Opis przyrządzania:
Łososia myjemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Z tymianku oskubujemy listki i posypujemy nimi rybę.
Pomarańczę i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy z owoców skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy nasionek i ogonka. Drobno siekamy.
Na patelnię - takiej wielkości, by zmieściły się dzwonka ryby - wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Wlewamy sok cytrynowo-pomarańczowy, dodajemy skórkę, imbir i papryczkę. Zagotowujemy i redukujemy do połowy.
Wkładamy do sosu rybę i gotujemy na średnim ogniu przez 8-10 minut, odwracając w połowie gotowania na drugą stronę.
Podajemy na gorąco lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024